Teakhouten lijsten


Wij hebben een grote voorraad teakhouten lijsten. Omdat wij regelmatig vragen krijgen over teakhout hebben wij hieronder een aantal wetenswaardigheden voor u verzameld en op een rij gezet. Als u nieuwsgierig bent geworden naar onze collectie teakhouten lijsten, bent u altijd welkom in onze inspiratieloods in Alkmaar.

 

Wat is teakhout?
Teak is de commerciële naam voor de botanische soort Tectona grandis en behoort tot de familie van de Verbenaceae. Teak groeit in de moessonbossen van India, Laos, Myanmar (het vroegere Birma) en Noord-Thailand.
Andere landen probeerden de boomsoort te introduceren, met wisselend succes. Zo introduceerde Java teak succesvol in de tiende eeuw. In het begin van de 19de eeuw verstevigde teak er zijn aanwezigheid met de aanleg van zuivere opstanden. Teak wordt er gecommercialiseerd onder de naam Djati.
In het begin van de 20ste eeuw plantten ook Afrika, en Centraal- en Zuid-Amerika teak aan. Toch is hun bodem en klimaat teak minder gunstig gezind.

Welke kleur heeft teakhout?
Na het schaven treden kleurverschillen op variërend van bruin, over lichtbruin tot wat oranje. Na blootstelling aan het licht gedurende ongeveer 6 à 8 weken wordt de kleur effen bruin.

Welke eigenschappen heeft teakhout?
Eens luchtdroog neemt teakhout geen water meer op.

Hoe bewerk je teakhout?
Teakhout is heel goed bewerkbaar. Het hout bevat wel kalk. Gebruik daarom hardmetalen werktuigen. Je kunt het gemakkelijk zagen, schaven, frezen en boren.

Hoe kun je teakhout afwerken?
Onbehandeld vergrijst teakhout natuurlijk. Beitsen kan met alle gangbare merken. Ontvet wel eerst het oppervlak. Met speciale teakolie voorkomt u vergrijzing en geeft u het hout extra glans.

Meer informatie en voorbeelden? Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

 

teakhouten_lijsten_martin_spijker

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud